Review C5 Apartmani

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

apartmani
srpski english deutche ruski espanola francaise itali
Zemun
zemun strane

zemun pratece

Zemun, ušuškan na desnoj obali moćnog Dunava, je teritorijalno,  kulturno, ekonomski i saobraćajno vezan za Beograd u čijem sastavu je od 1934. godine. Samo naselje osnovali su  Kelti. U I veku nove ere ovde su se utvrdili Rimljani, potom dolaze Sloveni, ratuju Mađari i Vizantija, razaraju Turci, a od njih ga otima princ Eugen Savojski te je njime Habsburška monarhija upravljala narednih 200 godina.  Kroz istoriju Zemun je menjao svoje ime. Kelti su ga zvali Taurunum, potom sledi Mallevilla ("zli grad" u spisu Alberta Ahenskog, hroničara Prvog krstaškog rata), pa Semlin, austrijsko ime i Zimony, mađarsko ime.
Gardoš (mađarski naziv), najpoznatiji deo Zemuna  živi i danas nenarušenog ambijenta. U vijugavim ulicama osnovnu vrednost mu daju male, niske građevine, poneke još od naboja, i dva kompleksa - Nikolajevska crkva i ostatak zidina srednjevekovne tvrđave sa Milenijumskom kulom, jednom od pet na krajnjim tačkama tadašnje ugarske države, koju su kasnije građani prozvali "Kulom Sibinjanin Janka". Spontano su nastali i nazivi okolnih ulica Visoka, Stara, Strma, Tesna, Veslarska i druge. Gardoš je i najlepši slikarski motiv Zemuna. Vredi ga izbliza upoznati, popeti se do kule Sibinjanin Janka odakle puca pogled na ceo Zemun, Dunav i Beograd. Nikolajevska crkva je najstarija sačuvana crkva u Zemunu, građena od 1745. do 1752. godine u stilu baroka. U njoj je jedan od najvrednijih ikonostasa. Bogorodičinu crkvu 1780. godine gradili su Srbi, Cincari i Grci, a katolička je završena petnaest godina kasnije. Crkva Svete Trojice u Gornjoj varoši sagrađena je 1842. godine. Katolička crkva Sv. Roka i pravoslavna Sv. arhangela Gavrila nalaze se na prostoru Kontumaca, u okviru koga jedan deo odbrambenog zida i spomen stub podsećaju na to da je 1833. godine francuski književnik i državnik Alfons Lamartin ovde izdržao karantin kada se vraćao iz Srbije. Na samom ušću Save u Dunav nalazi se Veliko ratno ostrvo, od davnina poznato kao značajna vojno-strateška tačka osvajanja ili odbrane Beograda. Danas je jedan od najlepših prirodnih ptičjih rezervata, omiljeno stecište zaljubljenika u prirodu  a prvi put se pominje početkom  šesnaestog veka. Nakon Prvog svetskog rata, na severnom delu prema Zemunu uređena je peščana plaža Lido, koja ubrzo dobija epitet jedne od najlepših rečnih plaža Evrope, Tokom letnje sezone poseti je na desetine hiljada Zemunaca, pronalazeći na njoj davno izgubljeni svet tišine i romantike.
Stari Zemun je turistička duša Beograda, Gardoš, brdo na 112. metru nadmorske visine Zemuna, proglašen za spomenik kulture, slikoviti je deo Zemuna posebne atmosfere i ambijentalnih vrednosti. Po predanjima, pamti se kao naselje ribara, malih zanatlija i piljara, formirano tokom druge polovine 18. veka. Obalsko utvrđenje pored Dunava izgrađeno je 1886-1889. godine, utvrđeni nasipi i staze sa uređenim zelenim površinama i brojnim zemunskim restoranima i splavovima omiljeno su mesto Zemunaca i njihovih gostiju. 
Miris riblje čorbe, zvuk gitare i pesma lokalnih alasa, samo su neki od načina kako pobeći od gradske buke i uživati u čarima moćnog Dunava. U nekoj od mnogobrojnih bašti zemunskih splavova-restorana, uz najbolje riblje specijalitete i čašicu dobrog crnog vina možete se opustiti uz ritmične zvuke dunavskih talasa. Zemun ima izgled jučerašnjice, gde se sve kreće na jedan lak, slobodan istrancu prijatan način.
Zemun se voli ili se ne poznaje….
copyright 2013 GRADES CC. All rights reserved.